A-
A+




Τίτλος άρθρου: Διατροφικές οδηγίες μετά από αφαίρεση χοληδόχου κύστης



Κυρίως κείμενο άρθρου: 

Μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, και ιδίως μετά την καθιέρωση της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής, οι αλλαγές στο διαιτολόγιό μας, τόσο στο πρώτο μετεγχειρητικό διάστημα όσο και μακροπρόθεσμα δεν είναι μεγάλες και οπωσδήποτε δεν απαιτούν μεγάλες παρεκκλίσεις από το μέσο «υγιεινό» διαιτολόγιο που πρέπει ούτως ή άλλως να ακολουθούμε όλοι μας.

Συνήθως απαιτείται ένα διάστημα – γέφυρα ενός περίπου μήνα, με μερικές ήπιες διαιτητικές προσαρμογές ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός μας στην χωρίς χοληδόχο κύστη ζωή. Σε αυτόν τον μήνα προσαρμογής, συστήνεται ένα διαιτολόγιο φτωχό σε λίπη. Και αυτό γιατί η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών γευμάτων (λόγω της έλλειψης ικανής ποσότητας χολής η οποία διασπά τα λίπη) είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει συμπτώματα όπως φούσκωμα στο στομάχι, ήπια ναυτία και διάρροιες. Επίσης και οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, καλό θα ήταν να προσλαμβάνονται περιορισμένα τις πρώτες ημέρες μετά από το χειρουργείο γιατί και αυτές μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και δυσφορία.

Τροφές που καλό θα ήταν να αποφεύγονται είναι:

Να σημειωθεί πως, ιδίως μετά την πρώτη εβδομάδα, οι παραπάνω τροφές θα μπορούσαν να καταναλωθούν σε μικρές ποσότητες, γεγονός που βοηθάει στο να προσαρμοστεί γρήγορα ο οργανισμός σε ένα διαιτολόγιο πλήρες σε λιπαρά αλλά και στα υπόλοιπα συστατικά.

Τροφές που από την πρώτη στιγμή μπορούν ν καταναλωθούν είναι:

 Το παραπάνω διαιτολόγιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ασθενείς που βρίσκονται στην αναμονή για να χειρουργηθούν, ώστε να μπορέσουν όσο το δυνατόν να αποφύγουν την έκλυση συμπτωμάτων όπως είναι το έντονο άλγος στο δεξιό υποχόνδριο και το επιγάστριο (κολικός χοληφόρων).