rantevou
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ
6946340552

Διατροφικές οδηγίες μετά από γαστρεκτομή

Χειρουργός Νεόφυτος ΕυαγγέλουΟι ασθενείς που έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε γαστρεκτομή, είτε είναι ολική είτε υφολική, πολύ συχνά ταλαιπωρούνται από συμπτώματα όπως ναυτία, ζάλη, φούσκωμα στο επιγάστριο, αδυναμία, εφίδρωση, έντονο κάψιμο στο στήθος ή διάρροια, 30 – 60 λεπτά μετά το γεύμα ή 2 - 3 ώρες μετά.

Αρχικά τα συμπτώματα προκαλούνται όταν μεγάλος όγκος τροφής και κυρίως σακχάρων, προωθηθεί γρήγορα προς το έντερο, αφού ο πυλωρικός σφιγκτήρας του στομάχου που καθυστερούσε τη διέλευση των τροφών έχει αφαιρεθεί. Τα απώτερα (2 - 3 ώρες μετά το γεύμα) συμπτώματα που είναι κυρίως αδυναμία, πείνα, και ταχυκαρδία, οφείλονται σε υπογλυκαιμία.

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Τα παραπάνω συμπτώματα μειώνονται δραστικά εφόσον καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα, τουλάχιστον έξι ημερησίως.
  • Ταυτόχρονα, περιορίστε την κατανάλωση υγρών μαζί με τα γεύματα, γιατί έτσι εμποδίζεται η γρήγορη δίοδος της τροφής στο έντερο, με αποτέλεσμα λιγότερα δυσάρεστα συμπτώματα και καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
  • Πίνετε υγρά 40 – 60 λεπτά πριν τα γεύματα ή μία ώρα μετά από αυτά.
  • Προσπαθείστε να αποφύγετε τα πολύ ζεστά ή πολύ κρύα τρόφιμα και υγρά, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα σε κάποιους ασθενείς.
  • Ένας άλλος τρόπος να μειώσετε τη γρήγορη κίνηση των τροφών από το στομάχι στο έντερο είναι να ξαπλώσετε αμέσως μετά τα γεύματα, για μισή περίπου ώρα.

 

ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ

Από Γαλακτοκομικά

  • Σακχαρούχο ή σοκολατούχο γάλα
  • Παγωτό
  • Μιλκσέικ

Από φρούτα

  • Γλυκές κομπόστες
  • Χυμοί με ζάχαρη
  • Αποξηραμένα φρούτα

Ψωμιά – δημητριακά

  • Δημητριακά πρωινού με περίβλημα ζάχαρης
  • Ντόνατς
  • Κουλουράκια με ζάχαρη

Γλυκά και επιδόρπια

  • Καλό είναι να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται σε πολύ μικρές ποσότητες.

 

ΚΑΠΟΙΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Καταναλώστε μικρή ποσότητα κόκκινου ή λευκού κρέατος καθημερινά, στο γεύμα και το δείπνο.
  • Μασήστε πολύ καλά την τροφή σας.
  • Αυξήστε σταδιακά την πρόσληψη φυτικών ινών που περιέχονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, το ψωμί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Δοκιμάστε μικρή ποσότητα ωμών φρούτων και λαχανικών 2-3 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
  • Αποφύγετε τα ινώδη λαχανικά και την κατανάλωση πράσινων φυλλωδών ωμών λαχανικών. Προτιμήστε τα βραστά ή και σε μορφή πουρέ. Υπολογίστε ότι χρειάζεστε ημερησίως περίπου 1-1 ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα ή 2-3 φλιτζάνια ωμά (χωρισμένα στα γεύματα ή σε χυμό).
  • Αυξήστε σταδιακά την πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, χαμηλών σε λιπαρά, ώστε να καταναλώνετε δύο με τρεις μερίδες ημερησίως (μερίδα= 1 ποτήρι γάλα ή 1 γιαούρτι ή 30 γρ. τυρί με 1 φέτα ψωμί).
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος, καθώς πιθανά σε αυτό οφείλεται η διάρροια. Προτιμήστε το κατσικίσιο ή δοκιμάστε τα προϊόντα με τη μειωμένη λακτόζη.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια του γεύματος. Πιείτε νερό με μικρές γουλιές, μισή με μια ώρα πριν το γεύμα.
  • Αποφύγετε το τηγάνισμα των φαγητών και προτιμήστε πιο ελαφρές μαγειρικές παρασκευές, όπως ψήσιμο, βράσιμο, μαγείρεμα στον ατμό.
  • Παρακολουθείτε τακτικά το βάρος σας και αν δείτε ότι μειώνεται σημαντικά επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Σε περίπτωση που 2-3 ώρες μετά το γεύμα αισθανθείτε αδυναμία, πείνα, ταχυκαρδία ή ζαλάδα καταναλώστε αμέσως λίγη ζάχαρη καθαρή ή μία καραμέλα με ζάχαρη ή μισό ποτήρι χυμό και μόλις αισθανθείτε καλύτερα καταναλώστε 1 φρούτο ή 30 γρ. τυρί και 1 φέτα ψωμί.

 




ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Όνομα *
Τηλέφωνo επικοινωνίας *
E-mail *
Επιθυμητή Ημερομηνία *
Σχόλια
Πληκτρολογήστε τον κωδικό που εμφανίζεται παρακάτω:
salt-B8887AC3 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Πλατεία Συντριβανίου 4

Θεσσαλονίκη

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινητό: 6946340552

Ιατρείο: 2310242485

ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Δευτέρα - Παρασκευή: 5.30 μ.μ. - 9.00 μ.μ.

Σάββατο: 11.00 π.μ. - 2.00 μ.μ.

ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

facebook-icon linkedin-icon